Jeg indrømmer blankt at jeg har et særligt soft spot for kæmpehøje stauder, som jeg ofte udnævner til mine plantedarlings
Disse insisterende planter der kravler helt ned under jordens overflade hver vinter, for så at komme igen, forår efter forår, med en sådan kraft, at man nærmest kan se dem vokse. Fra ingenting til to meter på et par måneder, det er da fascinerende?
Svævende stauder
En af dem jeg elsker allermest er den her smukhed med det knap så smukke navn kæmpeskælhoved.
Jeg mødte den første gang da jeg var på besøg hos Birkegaardens haver i Kalundborg. Åndeløs af begejstring var jeg, da jeg så deres præriehave, og der, faldt jeg straks og betingelsesløst ? in love? med den smukke plante hvis måneskinsgule hoveder svævede så frækt og fantastisk over alle de smukke stauder i præriehaven ( hvis du ikke har set haven, så se at komme afsted).
Holder styr på ukrudtet
Lige nu svæver de smukke blomster hoveder hen over mit staudebed og det har de gjort i et par uger nu, de højeste i over to meters højde.
Det gode ved planten er at den ikke fylder så meget i bedet, andet end nede ved 30-50 cm over jorden. Her gør den sig til gengæld fortrinligt som bunddække og ukrudtsbekæmper, for den er med sin kraftige bladmasse, rigtig god til at holde styr på ukrudtet.
De smukke blomster derimod, svæver på de halsbrækkende tynde stilke og kaster magi over staudebedet, så fint så fint.
Også når blomsterne takker af , er den så smuk med sine runde frøstande, at jeg næsten ikke nænner at deadheade den. Men gør jeg det, fortsætter blomstringen i lang tid.
Insektplante
Kæmpe-Skælhoved- Cephalaria gigantea, kan ifølge bøgerne lide almindelig havejord med en fugtig og næringsrig bund. Hos mig står den i tør lerjord, halskygge, og er ustoppeligt på toppen.
Kæmpe-Skælhoved blomstrer i højsommeren ( juni til ca. september) og får masser af store bleggule blomster der tiltrækker masser sommerfugle og humlebier. Planten blomstrer lige på det tidspunkt hvor mange af de store flotte dagsommerfugle flyver.
Kæmpe-Skælhoved bliver meget stor og høj, og navnet Cephalaria gigantea betyder da også noget i retningen af storhovedet og kæmpemæssig. Trods sin store højde er det en vindfast plante der ikke vælter når det blæser.
Cephalaria gigantea stammer fra området Kaukasus, Sibirien og Tyrkiet.
Helt sikkert en plantedarling, men en overset skønhed der desværre ikke kan findes på mange planteskoler, endnu?.
(spørg efter den på din lokale planteskole)
Hvilken staude er din yndlings?
Sommerkram
HUSK at du kan følge bloggen på E-mail, så går du ikke glip af et eneste indslag
Og du kan også følge mig på Facebook? eller Instagram ? og ja, jeg er også pinterest eller du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev og få guiden : Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have
Så smuk…hvad hedder den lilla blomst, som kæmpe skælhoved står sammen med?Har netop fået nogle frø, så håber at få mange smukke skælhoveder i haven i år????????
Hej Marianne,
Ja det er en virkelig smuk plante, kæmpe skælhoved, krydser fingre for at du får mange af dem. den står sammen med ærenpris, som er de lilla.
KH Dorthe