Med al den snak om stikkelsbær kommer her opskriften på hvordan du egentlig dyrker det skønne bær i din have, og hvilke fantastiske egenskaber det har for din sundhed..
Stikkelsbær Ribes uva-crispa.Endnu et bær, der har levet et lidt stille og overset liv i mormors kolonihavehus. Synd, for stikkelsbærret er et af de fineste danske bær, der findes, hvis du spørger mig. Det smager af solskin, af Sydfyn og endeløs sommer. Som en blanding af syrlige æbler og lidt kiwi-agtigt. Stikkelsbær fortjener med andre ord et ordentligt trut af en fanfare og en stor tur rundt i manegen!
Det er nærmest umuligt at opdrive stikkelsbær i forretningerne, med lidt held kan man finde dem i en landevejsbod langt fra storbyen. Om det skyldes, at ingen gider plukke dem på grund af de mange torne, ved jeg ikke, men det er i hvert fald en skam. Min egen erfaring med de mageløse bær er, at de finder sig i meget.
Jeg har fire stikkelsbærbuske, som er sat lidt for tæt, både i forhold til hinanden, til en hasselhæk og nogle grupper af kæmpevalmuer, der vokser imellem dem, men som jeg ikke nænner at flytte. Ydermere står de i halvskygge under et 14 meter højt fyrretræ. Og alligevel høster jeg skålevis af de skønne bær, stort set uden at foretage mig andet end at plukke dem. Det eneste problem, der kan være med stikkelsbær, er en sygdom med det gruopvækkende navn ?stikkelsbær-dræberen?, men den kan du undgå ved ikke at gøde busken. Den klarer sig fint alligevel. Der findes mange sorter, gule, grønne og røde, det er bare at smage sig frem. Bærrene sidder langs de tornede grene på busken, der højst bliver lidt over en meter høj.
Hvorfor?Stikkelsbær er fulde af C-vitamin. Både i rå og kogt tilstand hjælper stikkelsbær mod forstoppelse, de heler sår og hudinfektioner, forynger huden og styrker immunforsvaret. Tørrede og pulveriserede stikkelbær gør håret tykt og glansfuldt. Et enkelt stikkelsbær svarer i styrke til to appelsiner, når vi taler antioxydanter. Buskene er nogle af de første til at få grønne blade om foråret, og du kan høste bær allerede i juni. Bærrene kan gufles direkte fra busken og ligger klart på mine børns top tre over yndlingsbær. Stikkelsbærkompot er et must til klat-kager? prøv det, siger jeg bare (opskriften kommer i morgen)
Hvordan?Køb en busk og plant den i halvskygge i en veldrænet muldet jord. Hvis du planter flere, skal du have 2 meter imellem dem. Busken bærer frugt på 2 år gamle grene. Gød den ikke, da den ellers vil blive mere modtagelig for sygdom. Sådan lyder den officielle opskrift, mine egne står som sagt i en lidt træt leret jord, lidt for tæt og under et stort fyrretræ, men de er glade og fornøjede alligevel. Tynd eventuelt ud i grenene en gang imellem ved at klippe de ældste grene væk. Kan dyrkes i en stor beholder eller espalieres.
Al magt til stikkelsbærret !!!
Go´fornøjelse (o;
PS! hvis du vil læse mere om stikkelsbærret og maget andet havegodt, kan du bestille min bog Bliv ven med din have lige HER
eller By haven, kål, kartofler og kærlighed lige HER
PSSSST!
Ved du at du kan følge mig på Facebook? eller Instagram ? og ja, jeg er også pinterest
eller du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev og få guiden : Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have
Jeg er også kæmpefan af stikkelsbærret og elskede som barn at gå på rov i min farmor og farfars have (på netop Sydfyn), hvor den stortrivedes. Jeg vil rigtig gerne have sådan en sag, men ejer ‘kun’ en tagterrasse på ca. 10 kvm… Tror du den vil have det godt i en krukke/kumme på toppen af vores lejligheden i ca. 4-5. sals højde med fuld sol og godt med vind?
Hej Louise, Lige netop stikkelsbær er en nem sag, og kan sagtens klare livet i en krukke på din tagterrasse (o;
Så afsted med dig og købe stikkelsbær så du kan blive Louise 5 år igen til sommer, når du himmelhenrykt gnasker store søde og lidt syrlige stikkelsbær på tagterrassen
Held og lykke med det
(; Dorthe
Pingback: Fra haven til maven ::: Stikkelsbær galette - MeltdesignstudioMeltdesignstudio