så lad mig da lige slå et slag for KARSE (-Lepidium sativum) ….
Denne fortræffelige lille urt, med de mange gode egenskaber,som med garanti kan give dig en forårs-succesoplevelse i din vindueskarm.
Sådan gør du : stil frøene i vand natten over og smør dem ud over et stykke fugtet vat som ligger på et lille fad eller tallerken.
Sørg for at holde frøene godt våde, og vent så på de skønne spirer, som viser sig allerede efter et par dage.
(Karse kan også sås udendørs fra April, hvor den kan blive 15 cm høj)
Karse er sprængfyldt med C-vitamin -og skulle du imidlertid være ramt af gigt, hovedpine eller lammelser, så er det om at spise løs,
for karse har siden middelalderen været kendt som et lægemiddel, og siges endda også at have blodrensende og urindrivende egenskaber
.. SÅDAN !
Med sin friske smag af sennep og peberrod, er karse super på dine madder eller som et festligt indslag i din salat.
På denne årstid kan det være lidt svært at få fingrene i karse frø,men jeg havde heldet med mig hos Pinar på Østerbro, som sælger frøene i løs vægt.
En anden lille sag man kan muntre sig med at betragte, er den lille forårs-sag Vibeæg, med den sjældne og funky egenskab at være den eneste blomst som er TERNET…
Vibeæg har i mange år været en af mine yndlinge i haven – sart og fin og så er den ternet!
Men lige et godt råd herfra – overvej om den skal stå i plænen, den ligner nemlig fudstændig græs når de første spæde blade viser sig – første tur med plæneklipperen tager den ofte med hvis ikke du passer på.
Jeg vil nok anbefale at ha´den indenfor, da den heller ikke tåler frost.
Men der er den jo også dejlig at kigge på..
Æhæm, karse…. Tja, tjo, måske man skulle genoplive sine karse-kompetencer fra vindueskarmen i klasselokalet i 1. klasse. 😉
Og vibeæg – de er bare så yndige!
🙂
Den er helt vidunderlig. Jeg formoder den skal dyrkes op i vindueskarmen inden den sættes ud på altanen? Og vel først når nattefrosten er over?
Good point…anyway vil jeg anbefale at nyde den indendørs, da løget ikke tåler frost…eller måske i en potte.