fbpx

Plantedarlings::: Træpæon

Havedesign

Lige nu dukker de første pæoner op i supermarkeder og hos blomsterhandlere landet over, og instagram svømmer over af fotos af skønne buketter af den overdådigt smukke blomst. Mange kender pæoner fra haven, hvor de er fast ingrediens i ethvert romantisk mormodbed, men kender du træpæonen?

Er du vil med pæoner, så forestil dig lige en silkepæon, en bonderose, men bare som en lille busk…

Ja tak! ikke?

Træpæon, en nem skønhed

Jeg er selv den lykkelige ejer af et smukt eksemplar af en Paeonia suffruticosa, som bare står og bliver større og større i min have. Her er et frisk foto fra i går aftes, og et par fra sidste år. Jeg indrømmer at jeg er åndeløs af spænding over at følge med i dens udspring, for det er et af mange højdepunkter i denne tid.

Jeg fik den forærende af en i min familie for en del år siden, og den elsker min tunge lerjord. Jeg gør vitterligt ikke andet for den, end at klippe de ellers meget dekorative frøstande af, når jeg er træt af at se på dem, og så vande den (og hele bedet) med hønsemøg engang imellem (når manden gider).

Plantedarling

Hvert år får den flere og flere blomster, Oh manner hvad skal det ikke ende med. Som mange andre smukheder i haven er der en vis flygtighed over den, for blomsterne varer ikke evigt, men hey, er det ikke den flygtighed, der tvinger os til at være nærværende, til at nyde lige nu og her, for om 14 dage et det for sent?

Blomster hele sæsonen

Når træpæonen er færdig springer slangeurten ud, den har en lidt længere blomstring, der så bliver afløst af kertepileurt der gir´ den gas indtil det sene efterår, sammen med rosen, lidt senere kommmer duehoved og høstfloks (såvidt jeg husker) og tilsidst efterårsasters, Og dermed er der blomstrende skønheder i bedet hele sæsonen, og træpæonen bliver til fyld i bedet mellem de andre blomster, når den er blomstret af. Bedet her er så fint planlagt at man skulle tro det var en havedesigner der havde lavet det (hahaha)

Selv dens forfald er åndeløs skønhed i rå mængder

Brugsanvisning:

Træpæon – Paeonia suffruticosa

En smuk sag der stammer fra Kina, hvor man har kendt og dyrket den i over 1500 år.

I 1787 kom træpæonen til Europa indført af den engelsek naturforsker Sir Josph Banks. Træpæon er en 1-2 m høj busk med tykke, glatte grene. Bladene er 10-25 cm lange og blomsterstørrel­sen varierer fra 10 til 30 cm, afhængigt af sorten; blomsterne er oftest purpur eller hvide med en mørkviolet negl. Kronbladene findes i et antal af 5-10 eller flere; støvtrådene er violetrøde. Frugterne er bælgkapsler. De er hårdføre, tager ikke megen plads op, og de har smukke blade og blomster.

du kan læse meget mere nørderi om dem HER

 

Vækstkrav: Træpæonerne kræver en solrig og varm plads, godt beskyttet mod stærk blæst. Jorden skal være næringsrig, dybmuldet og veldrænet. Om foråret skal jord og luft have en rimelig fugtighedsgrad for at sikre en god blomsterudvikling, eller tørrer knopperne ud.

 

Har du lyst kan du følge med på Instagram, hvor jeg foto dokumenterer dens videre udspring i dagene der kommer, for nej, jeg kan slet ikke la´vær` ( ;

så kig med HER

 

Har du også en træpæon?

 

Kram

Psssst!

Ved du at du kan følge mig på Facebook? eller Instagram ? og ja, jeg er også på pinterest eller du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev og få guiden : Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

2 kommentarer til “Plantedarlings::: Træpæon”

  1. Hej Dorthe
    kan du huske navnet på den!? Er vild mef farven og at den ikke er fyldt!!
    Har også tung lerjord så håber den vil trives hos mig!!😀

    1. Hej Karina,
      Jeg har fået den i gave for 8 år siden, hvad navnet var har jeg lykkeligt glemt, hvis jeg nogensinde har vidst det.
      Skulle jeg give et bud kunne det være ’Zi Er Qiao’.
      Har du tung lerjord, vil den helt sikkert også trives hos dig ( ;

      Kram Dorthe

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få gratis guide: Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

Tilmeld dig nyhedsbrevet NU! og få den gratis guide direkte i din mailboks.