[facebooklike]
Kvan Angelica archangelica (også kaldet en engleurt):
Ifølge legenden skulle kvan være bragt til jorden af ærkeenglen Gabriel, der åbenbarede sig på jorden med planten i hånden. Dette synes jeg, i sig selv, er en tilpas dramatisk entré til, at kvalificere den til en plads i køkkenhaven på ny.
Kvan er nok den ældste nordiske køkkenurt. Det er en toårig skærmplante, der får store hvide blomsterskærme og stærkt grønne blade. Den er i familie med skvalderkål, pastinak, gulerod, selleri, fennikel, dild og mange flere. Kvan blev tidligere kaldt nordens ginseng og er blevet brugt medicinsk mod utallige lidelser, og så har den et knaldhøjt indhold af C-vitamin.
Første år får den bare store grønne blade, men andet år folder den sine store blomsterskærme ud. Med sine op til 2 meter i højden er den dramatisk både i staudebedet og i urtehaven og med dens lidt uregerlige skønhed en stensikker vinder til en plads i min have.
Kvan smager aromatisk sødt-anis agtigt. Man spiser de friske kvanblade ligesom blegselleri, roden kan renses og koges som pastinak og de kandiserede stilke, der sælges som ?confiture d?angelique?, smager som sukat. Frø og stilke kan koges med i marmelade, da de reducerer bærrenes sure smag og man kan derved spare på sukkeret, hvilket er rigtigt smart.
Udover det, er kvan en rigtig god plante for havens dyreliv, da den tiltrækker masser af insekter. Kvan gror i al slags jord, men ynder fugtige steder og halvskygge. Det kan være en fordel at købe en plante til at starte med, da den kan være lidt svær at få i gang. Men når den først er i haven, er den meget dygtig til at så sig selv.
PS! husk at du kan vinde min helt nye bog ?Bliv ven med din have? Alt du skal gøre er at dele indslaget,? like? bloggen, skrive en kommentar, skrive dig op til nyhedsbrevet eller følge bloggen på mailen